Jdi na obsah Jdi na menu
 


Babezióza

26. 5. 2010

                                                      Babezióza

 

  Babezióza (tiež nazývaná aj Piroplazmóza) je ochorenie červených krviniek, ktoré je spôsobené jednobunkovým parazitom zvaným Babesia. Ľudská babezióza je spôsobená myšacou babéziou. Psia forma je na človeka neprenosná.

 

  Pôvodci: Babesia canis, B. Microti-like, B. Gibsoni

 

  Prenášač: kliešť rodu Dermacentor, Ripicephalus (tzv. nové druhy kliešťov na našom území, pijak lužný sa ten kliešť volá, je zvláštne mramorovito sfarbený ) a v poslednej  dobe sa predpokladá, že novým prenášačom je aj Ixodes, kliešť bežne sa vyskytujúci v našich zemepisných šírkach.

Obrazek

 

 

  Výskyt: Masívny výskyt babeziózy v Európe bol v 50-tych rokoch minulého storočia, najmä u hovädzieho dobytka. Prvý výskyt babeziózy u psov bol na Slovensku zaznamenaný v roku 2001.

 Jedná sa hlavne o miesta zamorené kliešťami rodu Dermacentor.

 

  Patogenéza: Kliešť sa nakazí od  infikovaného jedinca saním krvi. Babézia, v nepohlavnej fáze rozmnožovania, preniká do jeho tráviaceho aparátu kliešťa, kde prekonáva ďalší vývoj. Hemolymfou sa dostane do slinných žliaž kliešťa, ktorý pri cicaní infikuje ďalšie jedince. Parazit v novom hostiteľovi, ktorým je v tomto prípade pes, infikuje červené krvinky, rozmnožuje sa v nich a následne spôsobuje ich rozpad.

 napadnuté červené krvinky: 

Obrazek

 

  Ako spoznáte na svojom psíkovi babeziózu? Medzi patognomické klinické príznaky (príznaky, ktoré poukazujú na vysokú pravdepodobnosť daného ochorenia) patrí tmavohnedé až čierne sfarbenie moča (pripomína kokakolu alebo čierny čaj) a vysoká horúčka (okolo 40 stupňov Celzia). Medzi ďalšie príznaky patria apatia, ťažkopádny pohyb,  nechutenstvo a bolesti brucha. Neskôr sa k tomu  môže pridružiť aj hnačka a vracanie. Sliznice a spojivky psíka časom nadobúdaju bledú a neskôr až žlto-oranžovú farbu.

 Táto choroba má 3 formy, ale z hľadiska ohrozenia života je najdôležitejšia forma akútna, ktorá sa prejavuje práve týmito príznakmi. Skrytá  a chronická forma nie sú na našom území také časté,

a najmä - nie sú také životu nebezpečné, ako  už vyššie spomínaná akútna forma.

 

  Čo robiť ? Apatia, nechutenstvo a horúčka patria medzi prvotné nešpecifické príznaky skoro každého ochorenia. Nie je nutné sa hneď obávať, že váš psík bol infikovaný babéziou. Navštívte  čo najskôr svojho veterinárneho lekára pri každom podozrení z nejakeho ochorenia, medzi ktorými môže byť aj babézia. Netreba si hovoriť „ Veď ešte chvíľu počkáme a uvidíme.“, lebo potom už môže byť neskoro. Konkrétne toto ochorenie si vyžaduje okamžitú veterinárnu intervenciu.

 

  U veterinára: Po základnom klinickom vyšetrení je dôležité vyšetriť moč, krv- biochemicky, hematologcky a posúdiť krvný náter, v ktorom je možné ( bohužiaľ, ale nie vždy) identifikovať pôvodcu ochorenia.

 

  Liečba:  Pri včasnom započatí správnej terapie je liečba väčšinou úspešná. Psíkovi sa aplikuje špeciálny typ antiparazitárneho prípravku (najlepší je IMIZOL) a následne sa minimálne na 24 hod hospitalizuje. Sleduje sa  hlavne jeho krvný obraz a biochemické parametre, kvôli hroziacemu zlyhaniu životne dôležitých orgánov. Kvôli tomu, že tento parazit „ zabíja“ červené krvinky, je často nutná aj transfúzia. Kvôli oslabeniu imunitného systému je dôležitá antibiotická terapia, proti sekundárnej bakteriálnej infekcii. Po hospitalizácii sa robia kontrolné odbery krvi a po dvoch týždňoch sa zopakuje injekčná antiparazitárna terapia.

 

  Prevencia: Keďže tohoto parazita prenášajú kliešte, je pre Vás a hlavne Vášho psa najdôležitejšia ochrana proti kliešťom. Na našom trhu sú dnes rôzne prípravky, ktoré pôsobia repelentne proti klieštom. Sú to hlavne obojky (Killtix alebo iné) a tzv. spot-on prípravky (pipety Frontline, Stronghold). Obojky musia byť tesnena krku psa, aby mali kontakt s kožou. Aj napriek tomu, by sme mali svojho štvornohého priteľa po každej prechádzke skontrolovať. Pri náleze kliešťa je dobré byť ostražitý a sledovať zdravotný stav svojho psíka. Dôležité je sledovať farbu moča, ale pri prvých príznakoch apatie a nechutenstva, je  na mieste vyhľadať odbornú pomoc.