Jdi na obsah Jdi na menu
 


Zbrane a psy uľahčujú poľovníkom prácu

 

polovnicke-noze-prislusenstvo-polovnickepotreby.sk.jpg

 

 

Pes je nielen priateľom človeka, ale aj jeho pomocníkom. A v poľovníckej sfére to platí dvojnásobne. Dobre vycvičený psí partner dokáže poľovníka podržať v každej situácii a prekoná zaňho všetky prekážky. Pre úspech na poľovačke potrebuje poľovník okrem dobre vycvičeného psa kvalitný výstroj. Bez poriadneho príslušenstva by sotva zasiahol svoj cieľ!

Nôž – malý, ale praktický pomocník

Ak sa trochu prejdete po poľovníckom obchode (alebo si výrobky pozriete pohodlne online), zistíte, že vybrať si správny nôž nie je také jednoduché. Doteraz ste si mysleli, že stačí schmatnúť prvý nožík, čo vám padne pod ruku, no pamätajte na to, že aj pri zbraniach platí, že sa vyberajú podľa vkusu poľovníka a účelu, na aký ich chcú využívať. Aj keď ste si vyberali svojho poľovníckeho psa, rozhodnutie nepadlo hneď. So štvornohým priateľom ste sa museli najprv „oťukať“, zistiť si jeho prednosti... Na trhu sa dnes nachádza široký sortiment nožov, od vreckových po väčšie a nápadnejšie kúsky. Keďže nôž je zbraň, myslite na svoju bezpečnosť a vždy si k nemu zožeňte aj kvalitné puzdro, aby nedošlo k nepríjemným nehodám. Hľaďte na dĺžku čepele, z čoho je vyrobená, či je nôž multifunkčný, alebo čisto lovecký, no zamiešajte do výberu aj svoj vkus alebo fantáziu. Taká rúčka noža o vás veľa napovie, rovnako ako správanie vášho psa! Obľúbené sú napríklad klasické dubové rúčky, rúčky z parožia alebo imitácia parohov, ale výnimkou nie sú ani rúčky z plexiskla či nerezovej ocele.

A aký by to bol poľovník bez poriadnej zbrane? Guľovnice či brokovnice zamotali hlavu už nejednému zanietenému lovcovi. Ak však s poľovaním ešte len začínate, určite sa neváhajte poradiť s odborníkom na zbrane, ktorý vám priblíži použitie a starostlivosť o konkrétnu zbraň, ale vás aj poučí, ako zbraň uchovávať a ktoré náboje sú do nej najvhodnejšie. Môžete sa aj informovať o náhradných dieloch alebo kufríkoch na uskladňovanie zbraní. Vzhľadom na aktuálny zákon si dnes zbraň na internete nekúpite, môžete si však prezrieť ponuky predajcov a vytvoriť si tak aspoň predstavu o cenových hladinách.

Pes má ňufák a vy svoj ďalekohľad

Orlí zrak nemá nikto z nás, a preto aj poľovníci siahajú po vymoženostiach optiky. Pre úspešný lov potrebuje lovec dobrý ďalekohľad. Na trhu sú ďalekohľady rôznych značiek a kvalít, preto sa líšia aj ceny výrobkov. Šošovky s veľkým priemerom a antireflexnými vrstvami umožňujú poľovníkovi jasný obraz a široký zorný uhol. Otočné a posuvné gumové očnice slúžia pre ľahké umiestnenie oka. Pri výbere si všímajte hmotnosť ďalekohľadu, aké poskytuje zväčšenie, aký má priemer objektívu a podobne.

Vy, váš pes a kvalitná poľovnícka výbava môžete byť skvelý tím!