Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

Pozor! Pozor! Podmienky, ktoré nižšie popisujem bolo ptorebné plniť iba do 31.12.2011. Dnes už 6-mesačná karanténa nie je potrebná.

Potrebujete mať len zaočkovanú besnotu, najelpšie pravidelné očkovanie od narodenia šteniatka. Očkovanie nesmie byť mladšie ako 21 dní!

A odporúčam mať 48 hodín pred prekročením hraníc potvrdené, že psík bol odčervený a odblšený. Toto potvrdenie zadá do Pet Passportu veterinár. (Podľa Defra pravidiel to nutné nie je, ale zažili sme na hranici, že jednu kamarátku otočili kvôli tomu, že nemala zapísané odčervenie 48 hodín pred vstupom do UK)

Samozrejme, musí byť psík čipovaný a musí mať Pet passport!

 ak mi neveríte, overte si to tu: www.gov.uk/take-pet-abroad

 Podmienky platné do 31.12.2011:

 

Na internete sú samé odborné stránky a veľa veterinárov ani netuší, čo všetko je potrebné. Preto vám vrelo odporúčam, obrátiť sa na veterinárov, ktorí sú tzv. "poverení". Tu je ich zoznam: http://www.svpssr.sk/sk/pdf/chovatelia/Povereni.pdf

Títo veterinári vám budú vedieť povedať všetko o cestovaní do krajín, kde by ste s dovozom psíka mohli mať problém. Samozrejme vám budú vedieť aj poskytnúť všetky služby, ktoré sú s tým spojené. celý postup trvá viac ako 6 mesiacov, musíte totiž rátať aj s časom navyše približne 30 dní. Odporúčam vám dodržať tieto postupy, inak sa vám môže stať, že vás do krajiny jednoducho nepustia. Myslite na to v dostatočnom predstihu. Celé je to dosť komplikované a trvalo mi dlho len zistiť tento postup, ale zatiaľ tieto krajiny tento postup nezmenili a musíme ho akceptovať. Postup je nasledovný:

Anglicko (Írsko a Malta):  V prípade vycestovania do Anglicka, Irska alebo Malty platí povinnosť označenia zvieraťa mikročipom ešte pred vakcináciou proti besnote a pred odberom na test.To znamená,že pes po označení mikročipom  musí byť vakcinovaný proti besnote aj napriek platným vakcináciám pred čipovaním a až po tejto vakcinácii (v pripade Malty najmenej 30 dni po vakcinacii) môže byt odobratá krv na serologické vyšetrenie.Vyžadované poradie úkonov:

1.čipovanie - čip a PET PASSPORT (http://www.svpssr.sk/sk/pdf/chovatelia/petpass_mini5.pdf) vám vydá iba poverený lekár,

 2.vakcinácia - aj keď ste psíka vakcinovali týždeň pred čipovaním, musíte to urobiť .znova

3. odber krvi na test. Do UK, Irska a Malty môže pes vstúpiť najskôr o 6 mesiacov od odberu krvi na test,ktorý dal úspešný výsledok ( titer najmenej  0,5 IU/ml ). Toto krvné sérum musíte zaslať na Štátny veterinárny ústav do Zvolena. Stojí to mimo nákladov na doručenie 60 €. K tomu je potrebné so sérom poslať žiadosť, ktorú vám vypíše lekár. Nájdete ju na stránke: http://www.svpssr.sk/ v rubrike Info pre chovateľov, Pasy spoločenských zvierat

Na vyšetrenie sa zasiela vzorka krvného séra ( nie celá krv ) o objeme cca 1 ml , minimálny objem je 0,5 ml v prípade veľmi malých zvierat. Vzorky sér, ktoré budú doručené do 3 dní (doporučená pošta 1.trieda,kurierske služby) nie je potrebné konzervovať,v prípade dlhšie trvajúcej prepravy je potrebné zabezpečiť chladenie vzorky.Celú krv je možné posielať len za predpokladu že bude doručená do 24 hodín a to v objeme minimálne 2 ml.

  Každá vzorka by mala mať nasledovnú dokumentáciu - to sa vpisuje do žiadosti:

- meno zvieraťa,druh,pohlavie,plemeno

- identifikačné číslo ( tetovacie číslo,mikročip )

- dátum poslednej vakcinácie proti besnote,názov vakcíny,dátum odobratia vzoriek

- adresa majiteľa

Doba vyšetrenia je garantovaná do 14 pracovných dní /obvykle do 7 dní /.

Výsledok vyšetrenia spolu s medzinárodným certifikátom a faktúrou vám zašlú na vamiurčenú adresu.V prípade,ak nie je označené kto vyšetrenie hradí,posielajú to na adresu majiteľa na dobierku.

Certifikát je platný do konca života psa za predpokladu,že ten bude pravidelne každoročne revakcinovaný proti besnote v predpísanom termíne. 

Čo sa týka tvorby protilátok dôležitá je tiež skutočnosť,že niektoré zvieratá potrebujú viac než jednu vakcináciu aby dosiahli požadovaný titer protilátok.Nasledujúca skupina zvierat častokrát môže mať zníženú schopnosť vytvárať protilátky:  Psi a mačky mladšie ako jeden rok,psi veľkých plemien,psi podstupujúci náročný fyzický tréning,zvieratá ktoré sú alebo boli v poslednej dobe choré.V takomto prípade odporúčame vakcinovať dvakrát za sebou v intervale jeden mesiac s cieľom zvýšiť produkciu protilátok.Krv na serologicky test je potom vhodne odobrať najskôr 3 tyzdne po poslednej vakcinacii.(ak to pravidlá cieľovej krajiny neurčuju inak)

4. Plati povinnost osetrenia proti ekto a endoparazitom predpisanymi pripravkami v intervale 24 -48 hod pred vstupom

POZOR!!! V UK platia aj pravidlá týkajúce sa zákazu importu určitých plemien :(pitt -AST,fila,tosa,arg.doga a im typovo podobní psi: http://www.defra.gov.uk/animalh/welfare/domestic/ddogsleaflet.pdf

Švédko, Nórsko:

platí požiadavka, že krv na serologický test musí byť odobraná v intervale 120 - 365 dní od poslednej vakcinácie proti besnote.Z viera tiez musí byt označene tetovanim alebo mikročipom este pred vakcinaciou na besnotu a následným serologickým testom.Platí povinnosť odčervenia před vstupom.

 

 

 

 

 

 

 

Ak by vám tento postup nestačil a stále máte otázky veľmi ochotne vám pomôžu na tejto emailovej adrese: rabies@svuzv.sk, na tomto tel. čísle: 00421/455320803

Doprava do Anglicka:

S Britou a s Funny sme absolvovali rôzne formy dopravy z Anglicka a do Anglicka.

Lietadlom: Ak pôjdete lietadlom, pamätajte, že nízkonákladové spoločnosti (napr. Ryanair) neprepravujú zvieratá vôbec. Preto si musí vybrať nejakú inú spoločnosť. Odporúčam ČSA (ale dávajte si pozor, na anglických letiskách ich zastupujú iné firmy a môžete mať problémy pri preprave psa. Nebola som s nimi spokojná), alebo niektoré aerolinky z Viedne. Musíte rátať, že budu aj drahšie. ČSA (www.csa.cz) si účtuje 10 libier za 1 kg psa (nezabudnite prirátať prepravku). Čiže ak prepravujete čivavu, alebo nemeckú dogu, sumy sú značne rozdielne. Dávajte si pozor, do akej prepravky psa dáte. musí byť v prepravke a musí sa tam vedieť otočiť, postaviť a nad hlavou musí mať priestor cca 10 cm. Inak vás nepustia do lietadla. A ak ma šťeňa s prepravkou viac ako 6 kg, musí ísť do batožinového priestoru. Ak má menej, môžete si ho vziať do lietadla k sebe. Pamätajte na to, že si let treba rezervovať s dosť veľkým predstihom, lebo na palube lietadla môžu byť max. 2 psi. Tak to robte hneď, ako sa rozhodnete letieť, niekedy môže byť neskoro.

Autom: Cesta autom je samozrejme zdĺhejšia, ako lietadlom, ale zase pre psa je menej stresujúcejšia. Ak je pes zvyknutý na auto, ako naša Brita, tak zažije menej stresu v aute. Autom sa dostanete cez more do Anglicka dvoma spôsobmi: cez tunel a na trajekte. Cesta cez tunel je rýchlejšia, trvá len 20 minút, ale je drahšia ako trajekt. Ceny za auto na trajekt sa pohybuje okolo 25 libier a za psa sa platí 30 libier. Odporúčam použiť firmu Norfolkline (www.norfolkline.com), pretože si za psa účtujú iba cestu na ostrovy, späť to má pes zadarmo. Ostatné spoločnosti si účtujú viac a platíte aj cestu späť. Samozrejme pred vstupom na trajekt prejde pes perfektnou kontrolou. Ak máte len nejakú odchýlku v pet pasporte, určite vás vrátia späť. My sme dokonca zaznačili časy aplikovania odčervenia a odblšenia, ktoré majú byť vykonané 48 hodín pred vstupom. To nám zabezpečilo, že sme mali kontrolu hladko za sebou. Ak idete so psom z Anglicka, psa už nekontrolujú. Plavba trajektom trvá 1 hodinu a 50 minút a pes musí ostať v aute, tak odporúčam zabezpečiť vodu a nejaké jedlo. Pri vylodení prejdete ešte kontrolou, psa však už nekontrolujú. Cesty v Anglicku sa nespoplatňujú žiadnym poplatkom, ani diaľničnou známkou. Ak však idete cez nejaký zvlástny tunel, alebo dlhý most, vypýtajú si mýto 1,50 libry. Nezabudnite, že v Anglicku sa jazdí vľavo! .