Jdi na obsah Jdi na menu
 


Reportáž z Crufts 2011 v Birminghame

21. 3. 2011

Crufts 2011...nezabudnuteľný zážitok

 

 

66.jpg

 

Keď som minulý rok videla excelentnú spanilú jazdu Johna Thirlwella a maďarskej vyžly Yogiho len cez internet, tak som si povedala, že toto musím už zažiť naživo. Cesty na ostrovy sú dnes už natoľko prístupné, že stačilo trošku plánovania a cesta na najväčšiu kynologickú show sa môže začať. Veľmi ma potešilo, že sa rozhodli so mnou ísť Aďa a Peťo. Trom nám bolo dobre a všetko sme zvládali s ľahkosťou a humorom. Dnes sa už všetko dá vybaviť cez internet, takže letenky a lístky na Crufts sme kúpili v dostatočnom predstihu. S leteckou spoločnosťou Ryanair lietam veľmi rada, lebo majú lacné letenky a veľké pohodlné lietadlá. Cítim sa v nich bezpečne. Let bol príjemný a fakt sme sa začali tešiť na Birmingham, Anglicko, anglický humor a skvelú výstavu psov. Urobili sme si 4dňový výlet, aby sme si pozreli aj mesto. Pozerať veľmi nebolo čo, lebo Birmingham je dosť industriálne mesto, ale každý kto tam bol určite bude vedieť, že centrom je Bullring, kde sú asi všetky obchody aké sa mi podarilo v živote navštíviť. Kto chce pozerať na anglickú históriu, nech ide do Londýna, Birmingham ho neuspokojí. Trošku mi v B´hame chýbalo metro a to, že autobusy by mohli chodiť presne. Cestuje sa tam výhradne autobusmi a tie často meškajú, čiže treba byť trpezlivý. Ale ako vynaliezaví Slováci sme z našej Schoolacre road, kde sme bývali, našli autobus, ktorý smeroval na letisko a to znamenalo, že nás to dovedie na NEC – miesto, kde sa koná Crufts.

Crufts je nejväčšia, najprestížnejšia a dá sa povedať, že aj najstaršia výstava psov na svete. Oslávila tohto roku 120 rokov a považuje sa za vrchol výstavníctva psov na svete. Počula som od niektorých chovateľov psov, že všetko robia iba preto, aby boli úspešní na Crufts. A ak je niekto z rozhodcov pozvaný, posudzovať na Crufts, je to najväčšia pocta, akú rozhodca môže dostať. Už len účasť na tejto výstave je pre majiteľa psa veľkým sviatkom. Treba sa totiž na túto výstavu kvalifikovať. Počas roka je po svete pár výstav, na ktorých sa môžu psíky kvalifikovať a na Crufts sa potom dostanú len tí najlepší psíci. Taktiež sa na výstavu prihlasujú psíci až starší ako 8 mesiacov, lebo by sa tam asi všetci nepomestili. Táto hranica zabezpečí aj to, že na výstavu sa dostavia dospelí psíci a psíci s dobrou srsťou, čiže je fakt na čo pozerať.

1e.jpg

Čo ma na Crufts neprekvapilo, tak ako ma to neprekvapilo na žiadnej z anglických výstav, na ktorej som doposiaľ bola, je ich perfektná pripravenosť a super organizácia. Neviem si predstaviť, že by u nás boli na výstave aj mimo kruhov, koberce. Hoci na Crufts boli len medzi stánkami, ani raz ste nenašli nejaké hnedé prekvapenie na koberci, alebo mimo neho, ako to je u nás bežným zvykom. Kto bol, na Svetovej výstave v Bratislave, vie o čom hovorím. To, že sa na výstave stále upratovalo, vynášali sa koše a zbierali sa psie chlpy, bolo úplnou samozrejmosťou. Myslím si, že veľmi veľa našich organizátorov výstav, rozhodcov a činovníkov SKJ a SPZ túto výstavu videli a absolvovali, ale doposiaľ som nezaznamenala na našich výstavách žiadnu zmenu (česť výnimkám akým je Prešov). Konečne by sa u nás mohlo zmeniť to, aby sa psi a klietky neskladovali okolo kruhov a tým pádom sa zamedzil prístup ostatným ľuďom  - divákom ku kruhu. Hoci je Crufts tou najväčšou výstavou, každý kto prišiel, si našiel miesto na sedenie a pohodlne si pozrel posudzovanie. Psíky majú totiž priestor pridelený každému extra, s jeho číslom a priestorom na odloženie vecí. Tzv. „benche“ sú veľmi praktické, pohodlné a určite by ani našich organizátorov výstav nezrujnovali. Na to, aké vysoké poplatky sa na našich výstavách platia, už by každý z nás mal také benche na každej výstave 4.

1g.jpg

Prvý deň na Crufts patril poľovným plemenám – tzv. GUNDOG DAY. To bol presne „ náš“ deň. Od rána do tretej poobede som mala možnosť vidieť viac ako 200 najkrajších welshov sveta. Len na prstoch jednej ruky by ste zrátali psov zo zahraničia. Inak to boli všetko domáce psíky. Rozdiel medzi škandinávskym a anglickým typom bol výrazný. A môjmu oku lahodia kratšie welshe s priliehavou srsťou, preto som sa nabažila krásnych psíkov do sýtosti. Víťaza sme si tipli už pred výstavou a náš tip vyšiel na 100%. Greg (Ferndel Aeron Magregor) sa fakt odlišoval a možno ešte Glenbrows picture this by  mu mohol konkurovať, ale to už bolo na rozhodkyni  J Stratten. Ona si vybrala Grega a jej skvelý výber sa potvrdil aj tým, že Greg sa na záver dňa dostal do finálneho výberu 8 psov v Best in group. Bolo by to čudné, keby John znova  handloval víťaza :). Dúfam, že snáď raz bude welsh stáť na stupňoch najvyšších. Ja som sa tešila z prítomnosti mojich priateľov a ich psov. Stretla som sa znova s bratom Funny – Ferndelom Porthosom, ktorého volajú doma Owen . A potešilo ma, že prišla aj jej sestra Ferndel Puzzle for Arkiew – doma ju volajú Puzzle a dobre som si pokecala s jej majiteľkou. Owen vyhral svoju triedu v konkurencii šiestich psov a bojoval o CC, kde ho porazil až Greg. A Puzzle skončila v svojej triede štvrtá, v jej triede bolo osem sučiek. Veľmi sme fandili aj otcovi našich posledných  šteniatok Dylanovi (Julita Ranger) , ale konkurencia 14 psov bola nad jeho sily. Ale predviedol sa krásne. Môžete si na stránke pozrieť aj video z jeho posudzovania.  Musím povedať, že sa mi páčili viac sučky ako psíky. Bolo veľmi ťažké vyberať  a každý by asi vybral trochu inak. Triedy boli hojne zastúpené, keď stálo v kruhu naraz 25 psov, už som sa nevedela rozhodnúť, ktorý je najkrajší. Proste zážitok.

29.jpg

Keď sa skončilo posudzovanie welshov a Aďa skončili pri kruhu anglických špringrov, tak sme sa mohli rovno presunúť do hlavnej arény, kde celý deň prebiehali nejaké aktivity. Semiifinále a finále v agility, tanec so psom, flyball, skúšky poslušnosti, proste všetko, čo môžete so psom robiť. Čiže, aj keby ste celý deň sedeli v aréne, tak by ste sa mali na čo pozerať. Stále o pol siedmej večer sa začalo hodnotenie Best in group, kde nastúpili všetci psi, ktorí získali v ten deň ocenenie BOB. Je to asi najkrajšie posudzovanie počas dňa, lebo vidíte tých najkrajších psov z každého plemena. Videli sme počas 2 dní víťazov Gundog, working a pastoral group. Skupín je spolu 7, čiže v nedeľu na Best in show stálo na zelenom koberci 7 najlepších psov. Rozhodca nakoniec vybral Flat coated retrievera, ktorý sa fakt hýbal úplne úžasne. Gratulujeme mu!

Počas nášho posledného dňa sme si pozreli posudzovanie iných plemien a samozrejme sme sa snažili prejsť všetky stánky. Je to ťažká úloha, ale nájdete tam fakt všetko pre psov. Úplne všetko. Čiže sme si Crufts užili naplno, ale aj tak sa nám nechcelo ísť domov.

Na konci by som chcela poďakovať týmto ľuďom: Adi a Peťovi, že tam šli so mnou, Darrenovi Austenovi, Milanovi a Ivanke Starinským, Torstenovi a Anne- Marii Wellinovcom, Marianne Bašistovej, Julie Revill, Johnovi Thirlwellovi, rodinke Harrisonvcom  a všetkým, na ktorých som zabudla. Ďakujem! ...je úžasné poznať toľkých úžasných ľudí!

A podarilo s ami urobiť videá z psíkov, ktorí ma zaujali: 

Glenbrows Picture This: 

 

 

Ferndel Aeron Magregor (CC, BOB): 


 

Julita Ranger (otec nášho vrhu D): 

Glenbrows Paper Dragon At Kamunting (otec našej Funny):


 

Kompletné výsledky môžete nájsť tu: 

http://crufts.fossedata.co.uk/Breed.asp?ShowYear=2011&GroupID=GUN&ScheduleID=29

Stránka celej výstavy je: www.crufts.org.uk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Crufts 2011