Jdi na obsah Jdi na menu
 


CRUFTS 2014 – in heaven

15. 3. 2014

 

Crufts je len obyčajná anglická výstava, jedna z mnohých, ktoré sa v Anglicku organizujú. Nie je to ani svetová výstava, ani nijaká špeciálna výstva, iba je tak kvalitne pripravená a má celosvetovo preslávenú kvalitu, že sa na ňu psi musia kvalifikovať, aby sa tam dostali najlepší z najlepších. Lebo inak by sa tam tí psi asi ani nezmestili. Ja by som ju prirovnala k ľudskej olympiáde. Dostanú sa na ňu totiž len najlepší z najlepších.

Koná sa raz ročne v Birminghame a kvalifikovať sa na ňu treba rok dopredu. Tohto roku sa konala od 6.3 do 9.3. 2014. WSS sa vystavovali v nedeľu, v posledný deň výstavy a tak sme večer mohli zažiť aj atmosféru Best in show.

Welshe sa začali posudzovať už skôr, ako je zvykom, lebo ich bolo prihlásených dosť veľa. Mohli sme vidieť 190 welshov, ktorí sa prihlásili do viacerých tried, takže vystavených bolo 220 welshov. Skoro všetky boli z Anglicka, ale samozrejme aj iné EU krajiny mali zastúpenie. Tohto roku bez prispenia ČR, alebo SR. Slovensko zastupoval len náš Fero, ktorý je však už nadobro obyvateľom UK. Náš Bob sa kvalifikoval, ale keďže som si chcela užívať premiéru vo výstavnom kruhu nášho Ferka, tak som ho nakoniec nevzala. Aj tak má po poľovníckej sezóne slabšiu srsť, ako si táto výstava vyžaduje.

Naše plemeno posudzovala rozhodkyňa Lesley Tain, ktorá už dlhé roky pôsobí v UK so svojou slávnou chovateľskou stanicou Taimere. Veľmi si jej prácu vážim, odchovala veľmi veľa krásnych psov, takže som bola zvedavá na jej názor.

Takže sme si ráno privstali, aby sme boli o pol siedmej už na výstavisku. Pomohli sme Tomovi a Jane Grahamovcom s ich 6timi psami a ich vecami. Úplne najviac som sa tešila na „skoro nášho“ Rhysa a Stara, ktorí u nás strávili nejaký ten čas. A samozrejme som sa tešila, že uvidím, ako do krásy vyrástol náš Ferko – šteniatko, ktoré som predala Grahamovcom minulý rok. Je z neho krásny mladý pes. Veľmi ma tešilo, že ani jeden nezabudol po slovensky. Angličania len pozerajú ako psi reagujú na slovenské povely:)

Prvý z našej skupiny išiel do kruhu Billy – Nyliram Billy No Mates, ktorý minulý rok zakončil s titulom TOP WSS Puppy za rok 2013. Takže malý Billy nastúpil v silnej konkurencii 10 psov a skončil na druhom mieste.

 

billy.jpg

Nyliram Billy No Mates

 

 

 

A hneď po ňom šiel do kruhu náš Fero ( Furness Way from Minebea to Nyliram) a mne nebolo všetko jedno :) Fero mal konkurenciu 11 psov a všetci boli krásni. Veľa kvalitných mladých psov, ktorí predtým aj Fera porazili, tak som si nebola istá ničím. Fero sa predviedol krásne a rozhodkyňa si ho dávala ešte osobitne prebehnúť. Je to krásny pes a teším sa, že odchovaný mojej CHS. Rozhodkyňa mu udelila prvé miesto a slovenská výprava vyskočila od šťastia :)

 

img_1325.jpg

Furness Way from Minebea to Nyliram

 

V takúto krásnu chvíľu som nedúfala, takže som sa veľmi veľmi tešila.

Ďalej som sledovala triedu Limit, lebo tá bola obrovská..21 psov a veľa kvalitných psov. Sledovala som hlavne Bobovho brata, ktorému sme držali prsty. A z 21 psov si rozhodkyňa zase vybrala nášho favorita a ja som sa tešila, že to ostalo v „rodine“.

Najsilnejšou triedou je stále trieda Open, kde sú veľkí šampióni. Grahamovci tu prihlásili Stara, ktorý sa tu stretol s najúspešnejším psom Gregom (Ferndel Aeron Magregor) a aj so svetovým víťazom Perrom. Takže šance aké také mal, ale vyhral to Greg. Je to úžasný pes a rozhodkyňa sa rozhodla správne. Starovi udelila druhé miesto a v takej silnej triede ma to veľmi potešilo.

 

img_1353.jpg

Nyliram Blazing Star - môj miláčik

 

Rhys bežal v triede Good Citizen Dog scheme, kde sa prihlasujú psy, ktorí majú špeciálnu skúšku z poslušnosti. A Rhys po pobyte na Slovensku, s ňou žiadny problém nemal. Takže absolvovanie tejto skúšky ho oprávňuje bežať v tejto triede. Aj v tejto bolo 12 psov, preto ma potešilo, že Rhys vyhral. Je to proste klasik.

 

img_1482.jpg

SH CH/SVK CH PENNYLOCK RHYS OVER NYLIRAM JW SHCM

 

Najnapínavejšie bolo rozhodovanie o udelenie CC, lebo do úvahy prichádzalo až 9 psov. Nás Fero a Rhys boli medzi nimi. Rozhodkyňa si do užšieho finále vybrala psov: FURNESS WAY FROM MINEBEA TO NYLIRAM – náš Ferko,  FERNDEL COMANDER OF BETHERSDEN -  brat nášho Boba,  SH CH FERNDEL AERON MAGREGOR – najslávnejší pes Greg,  SH CH/SVK CH PENNYLOCK RHYS OVER NYLIRAM JW SHCM  - Rhys. Samozrejme ma veľmi potešilo, že uvažovala aj nad Ferom, lebo je to len ročný psík a všetko má pred sebou. Nakoniec sme zažili chvíľky napätia, lebo sme vedeli, že to bude boj medzi Gregom a niekým. A keď to dostal Rhys, tak sme skákali a tešili sa...nie že by sme to Gregovi víťazstvo nepriali, ale on už titul BOB Crufts má.

tu je video všetkých psov bojujúcich o CC: 

a najnapínavejší okamih:

Rhys sa predvádzal, ako to vie len on a ja som bola veľmi veľmi šťastná. O titul BOB vyhral Rhys nad krásnou sukou SH CH SHANDWICK PREMIER ROSE AT SARABANDE JW SHCM. 

Tohto roku boli na Crufts fakt kvalitné psy a je vidieť, že kvalita z rok na rok rastie. Preto ma potešilo, že pes, ktorý vyhral BOB má na Slovensku, v ČR a v Poľsku fakt pár krásnych šteniat. Ja verím, že mu budú robiť dobré meno.

 

img_1649.jpg

zľava: najkrajší pes BOB, najkrajšia suka, najkrajšia suka

 

Kompletné výstavy WSS nájdete tu:

crufts.fossedata.co.uk/Breed.asp

perfektné fotky aj ostatných psíkov: 

walesit.kuvat.fi/kuvat/Crufts14+090314/

Na Crufts sme ostali aj na hodnotenie Best in group, ktorú vyhrala krásna suka amerického kokra.  Rhys sa predviedol nádherne, ale rozhodkyňa pre tentoraz vybrala iných psov...škoda...ale zase toľko radosti neviem, či by sme už uniesli. Best in show vyhral veľký kráľovský čierny pudel Ricky, ktorý svojím víťazstvom zavŕšil kariéru a odišiel do dôchodku.

rozhodovanie o Best of group: 

a rozhodovanie Best in show: 

Ak ste na Crufts neboli, choďte tam. Je to prenádherná, veľmi kvalitná výstava, ktorá berie dych.  Ja sa už teším znova o rok!

 

img_1679.jpg

 

 

ja a Rhys

 

 

Náhledy fotografií ze složky CRUFTS 2014 – in heaven