Jdi na obsah Jdi na menu
 


Panvové končatiny

12. 8. 2009

Text podľa štandardu FCI: Panvové končatiny: Silné a svalnaté, široko postavené a dobre vyvinuté s hlbokými lýtkami. Slabiny veľmi nízke, členky  mierne ohnuté, ani vbočené ani vybočené.

Interpretácia:  

 

Silné a svalnaté panvové končatiny predurčujú psa na prácu. Ak chcem otestovať pevnosť zadných nôh, zatlačíme na zadné nohy rukou a zisťujeme odolnosť v kolennom kĺbe pri zatlačení. Zadné nohy by mali byť pri ohmataní silné, pevné a dobre osvalené. Mali by mať zaokrúhlený vzhľad, keď sa na ne dívame zo zadu, alebo zboku. Musíme taktiež vidieť a cítiť dobré osvalenie na stehne zvnútra aj zvonku. Toto často chýba, keď pes má nedostatočný pohyb.

 

Obrazek

Kolenný kĺb musí byť veľký a široký a mal by pracovať pružne a v plynulom pohybe. Členok u psa korešponduje s ľudským členkom. V štandarde je slovné spojenie „ členky mierne ohnuté“ a niekto sa môže pozastaviť nad týmto slovným spojením, prečo je to tak. Využívajú totiž činnosť páky a sú veľmi potrebné pri záťaži. Idú s veľkou dĺžkou kroku a taktiež sa točia v kĺbe. Vysoko posadené členky a strmý kolenný kĺb vyprodukujú krátky krok, a často, neprirodzený pohyb. Ak je zauhlenie zase príliš veľké, kolenný kĺb je tlačený dozadu za bedrá, nie pod telo psa, a to dáva neobvyklý tvar tela. Ak je uhlenie príliš veľké môže taktiež ovplyvniť koordináciu pohybu zadných nôh s prednými. Tak ako pri predných nohách, labky musia byť pevné a flexibilné.

Obrazek