Jdi na obsah Jdi na menu
 


Krok a pohyb

12. 8. 2009

Text podľa štandardu FCI: Krok a pohyb: Plynulý, živý, priestorný, pohyb vychádza zo zadných končatín.

 Interpretácia:

Rozhodcovia na výstavách sa líšia podľa toho, ako dávajú dôraz na pohyb. Podľa Anne Walton je pohyb veľmi dôležitý a stále bol predmetom veľkého záujmu a štúdií, nielen vo svete psov, ale aj vo svete ľudí (atléti, alebo baletky), alebo aj vo svete divej prírody. Anne hovorí, že keď začína hodnotiť psov v kruhu, stále začína hodnotiť všetkých psov v pohybe. nechá ich prebehnúť v kruhu raz, alebo dvakrát, ak je kruh menší. To dáva možnosť psom predviesť sa a je vidieť, ako vyzerajú, ako skupina. Je veľmi na škodu, že toto niektorí rozhodcovia zanedbávajú, keďže pohyb zaberá tak veľkú časť pri hodnotení psov. V USA sa dáva väčší dôraz na pohyb, a každé konečné hodnotenie triedy sa končí pohybom všetkých psov v kruhu. Niekedy rozhodca chce vidieť psa pohybovať sa v trojuholníku, aby ho videl chodiť z každej strany, alebo aj priamo od neho a k nemu.  Keď sa pozeráte na psa, ktorý od vás odchádza, čiže na neho pozeráte zozadu, bederné kosti sa dostávajú do klusu, mali by byť v rovnej línii a členky by sa nemali vykrúcať ani do vnútornej, ani do vonkajšej strany.

Obrazek

 viď obrázok

Keď pes sa pohybuje naprieč kruhom, pozorujeme jeho celkový výraz v pohybe a ten by mal byť stále pohodový  bez nejakého vykrúcania a točenia sa, alebo bez spúšťania zadnej časti tela. Samozrejme nesmieme zabudnúť na dobré nesenie hlavy a chvosta, taktiež tam musí byť krásny pohyb zadných končatín a musí byť vidieť pružnosť v členkoch. Pes, ktorý je tučný určite sa bude po kruhu len „gúľať“ a nebude to s pohybom mať nič spoločné. Ak ide pes smerom k vám, je dôležité, že kosti a kĺby pliec pri kluse sú v rovnej línii. To znamená, že lakte sú dobre zasadené a labky sa nevytáčajú vonku, alebo dovnútra.

Keď sa pes hýbe rýchlejšie, môžete spozorovať, že predné aj zadné nohy sa nakláňajú dpvnútra smerom k centrálnej línii pod telom, čo spôsobuje psovi rovnováhu tela. Celková sekvencia kĺbov a kostí by mala zostať v rovnej línii.

 

 

Obrazek

Obrazek