Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dysplázia bedrových kĺbov

18. 8. 2006

Čo je to dysplazia bedrových kĺbov?

 

Dysplazia bedrových kĺbov (DBK) je deformácia bedrového kĺbu alebo jeho nesprávneho vyvinutia. Bedrový kĺb vyzerá ako loptička v puzdre. Loptička je hlavica stehennej kosti a puzdro je kĺbová jamka. V prípade DBK hlavica stehennej kosti nie je pevne usadená v kĺbovej jamke.

 

Aké sú príznaky?

 

Príznaky môžu byť nasledujúce:

Zvláštny spôsob sedenia s váhou tela prenesenou na prednú časť tela.

Neochota vstať.

Nestabilita zadných nôh pri pohybe.

Pohyb zo strany na stranu pri chôdzi alebo skackanie pri pokluse.

Oddychovanie počas bežnej chôdze.

Niekedy počas bežnej chôdze u psíka sa prejavuje zjavná kolísavosť a panva vystupuje a padá pri každom kroku.

 

V ktorom veku sa objavujú tieto ťažkosti?

 

DBK sa zvyčajne objavuje medzi štvrtým a šiestym mesiacom, keď vývoj šteňaťa je najrýchlejší. Medzi desiatym a osemnástym mesiacom sa prejavuje najviac príznakov, lebo v tomto období prebieha väčšina zmien pred dovŕšením druhého veku života. U dospelého psa zmeny, ktoré začali v rannom veku, môžu prerásť do kĺbovej artritídy v strednom veku alebo až v starobe. Pes môže byť postihnutý dysplaziou napriek tomu, že neboli pozorované žiadne príznaky, keď bol šteňaťom.

 

Čo zapríčiňuje dysplazia bedrových kĺbov?

 

Genetické faktory a vplyv prostredia ovplyvňujú vývoj dysplazie bedrových kĺbov a ovplyvňujú konečný stupeň ochrnutia a postihnutia.

Najdôležitejšie negatívne vplyvy prostredia sú:

kŕmenie – nevhodná strava, ktorá zapríčiní nadváhu šteňaťa v rannom veku. Dochádza tu k preťaženiu mäkkej chrupavky kĺbov, ktorá je ešte vo vývoji a výsledkom je deformácia, ktorá spôsobuje predispozíciu  nestabilného kĺbu.

prílišný tréning – u psíka s nestabilnými kĺbmi zhorší stabilitu a zdravotný stav bedier. Krátke a časte tréningy umožnia vyvíjajúcej sa kostre prispôsobiť sa a kĺb sa stane stabilnejším a bolesť sa postupne vytratí  pri dosiahnutí dospelosti.

 

Je tu možnosť liečby?

 

Je viacero postupov, ktoré môže zvoliť váš veterinár. Určite urobí v prvom rade röntgenový snímok, aby sa uistil o stupni dysplazie v jednotlivých kĺboch (nemusí byť rovnaký). Odpočinok a protizápalové lieky často pomôžu psíkovi u ktorého sa prejavuje bolesť po tréningu. Taktiež veterinár môže predpísať lieky od bolesti, ak sú potrebné. Prípadne aj iné lieky, keď artritída spôsobuje problémy v staršom veku. Len vo veľmi vážnych prípadoch verinár amputuje hlavicu stehennej kosti alebo uskutoční celkovú výmenu bedrového kĺbu. Tréning mladých psíkov by mal byť obmedzený najmä u tých, ktorí majú problémy s bedrovým kĺbom. V tomto období by už malo byť vyvinuté aj ďalšie svalstvo v bedrovej časti. Psík musí mať vyváženú stravu a šteniatko alebo už dospelý pes by nemal mať nadváhu. Taktiež dlážka, kde sa pes pohybuje by nemala byť šmykľavá. Psi, ktorí trpia na klinicky potvrdenú DBK by sa nemali rozmnožovať. 

 

Ako sa môžem uistiť, že šteniatko, ktoré som si kúpil nemá DBK?

 

Nemôžete. Dysplazia je komplexné ochorenie, keďže je zapríčinená aj dedičnosťou. Všeobevne sa verí, že percento prípadov je dedičné, preto sa odporúča oboznámiť sa so stavom bedrových kĺbov v rode daného psíka pred kúpou od chovateľa, ktorý má byť schopný predložiť informácie o psovi v jeho chovnej stanici.

 

Čo robiť v prípade, že máte podozrenie na dysplaziu kĺbu  u vášho psíka?

 

Obráťte sa na vášho veterinára a chovateľa, od ktorého máte šteniatko o radu a pomoc.

 

Zdravé boky

Pri pohľade na psa pozorujeme hladko zaokrúhlené kĺby, ktorých viac než 50%  hlavice je pevne v kĺbovom puzdre. Zdravé kĺby majú hodnotu 0 – 0.

Obrazek

zdravé kĺby na rontgenovom snímku:

 

klby.jpg

 

 

Poškodené boky

Kĺbové jamky sú veľmi plytké a možnosť vykĺbenia je zreteľná. Tieto kĺby budú pravdepodobne v hodnote 53 – 53.

Obrazek

 

Chovateľské pokyny/ Rady pre chovateľov

 

 

 

Pre zlepšenie stavu bedrových kĺbov plemena a zamedzeniu dysplazie kĺbov sa odporúča iba odchov zvierat, ktorých hodnoty sa pohybujú v chovateľskom priemere plemena Avšak kĺby sú len jedna z dôležitých častí. Šľachtenie kĺbov/bokov  by nemalo byť na úkor temperamentu, typu, zvuku alebo iných dôležitých znakov. Odporúča sa nasledujúce usmernenie: pri párení kombinovať iba také zvieratá, ktorých hodnoty nepresahujú dvojnásobok chovateľského priemeru/priemeru plemena.

 

Diagnostika DBK

 

Diagnostikuje sa pomocou RTG snímku. Snímok musí byť kvalitný a označený tak, aby nemohol byť zamenený. Snímok sa zasiela veterinárnemu lekárovi, ktorý vyhodnocuje snímky v rámci SR

 

RTG snímok DBK

 

Pes leží na chrbte s natiahnutými panvovými a hrudníkovými končatinami tak, aby telo psa tvorilo os. Panvové končatiny sa ťahajú rovnobežne smerom dozadu.

Pri RTG DBK je pes v narkóze, aby bolo zabezpečené dostatočné uvoľnenie svalov na končatinách. Na snímku musím vidieť celú panvu, krížovú kosť, stehnové kosti spolu s kolennými kĺbmi.

Vyhodnocovanie

 

HD= Hip displasia

Podľa RTG snímkov možno DBK zistiť vo veku 12 mesiacov veku psa, ale niekedy sa prejaví až v 18tich mesiacoch. Hodnotí sa tvar kĺbovej jamky, hlavice kĺbu, vek zvieraťa, Norberg- olsonov uhol. Výsledný stupeň rozvoja DBK sa stanoví predovšetkým podľa Norbergovho uhla v stupňoch.

 

Výsledok(nález)

 

Označuje sa číslami 0-4 a písmenami A-E. Je pre každú končatinu zvlášť.

Nález:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norb.uhol

 

Bez nálezu(HD frei)

 

 

 

105stup a viac

 

1

 

Hraničný(Übergangsform)

 

B

 

105 stupňov

 

2

 

Ľahký (Leichte HD)

 

C

 

105-100 stupňov

 

3

 

Stredný (Mittlere HD)

 

D

 

100-90 stupňov

 

4

 

Ťažký (Schwere HD)

 

E

 

pod 90 stupňov

 

 
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

klby

Erika Justy,8. 11. 2019 11:12

ako dlho davate vašim psom vyživu na klby?

Re: klby

Andrea,12. 10. 2020 15:10

Dobrý deň, Máme NO 5 mesiacov s pravdepodobnou dysplaziou. Aktuálne už asi mesiac na odporúčanie veterinára berieme 4 tab denne Canvit chondro maxi. Je to o dosť zvýšená dávka podľa normy. Vážime cca 30kg. Je ešte akýsi iný produkt, ktorý by mohol pri vývoji psíka pomôcť? Možno to zameniť za tento Canvit? Aký je váš názor na APTUS APTO - FLEX VET sirup ? Zbieram informácie, aby som niečo nezanedbala ak by som mu vedela pomôcť v tomto skorom veku.
Ďakujem po prípade ak odpovedáte aj na mail: andrea.krivdova@gmail.com

mačka

Jana,3. 2. 2020 12:56

a čo nejaké vitaminy pre mačky?

klby

Onelia,3. 1. 2020 15:19

ono sa to nevylieši ihned. je to prevencia a treba to davat naozaj pravidelne . Inak to postrada zmysel

klby

Daniela ,3. 12. 2019 11:13

ako dlho sa to u sa lieči?

klby

Vanesa,29. 8. 2019 20:39

ano, dava sa polovica tablety na 10kg. Takže podla otho kolko ti šteniatko vaři si určiš davkovanie

Re: klby

mariola,4. 10. 2019 16:32

super, dakujem za info a verim, že to pomože

klby a šteniatko

mariola,6. 8. 2019 18:55

a taketo davkovanie plati aj pre šteniatko?

lucinenka@azet.sk

Lucinka,17. 6. 2019 15:26

canvit chodnro určite pomože. Dava sa polovica tablety na 10kg. Tak by bolo dobre vediet kolko tvoj pes važi

Re: lucinenka@azet.sk

Canvit,23. 6. 2019 11:51

U welshov velmi Canvit nepomoze...u nas ani tuk..az ked som nasadila FlexVet, az toto zabralo..canvit je slaby odvar..

vierkavtierka@centrum.sk

Vierka,12. 4. 2019 14:13

myslite si, že je vyživa na klby canvit chondro vhodna pre 7 ročneho jazvečika, ktory ma problemy s klbami?

klarika@centrum.sk

Klara,17. 5. 2019 22:20

Canvit chondro. od Britu. Berie sa 3 mesiace a potom 3 mesiace pauza a takto dookola

prevencia

Ella Malá,6. 12. 2018 8:52

Dobrý deň, prosím Vás je možné dysplazii predísť vhodnou stravou alebo nejako tak? Máme 2,5 ročného labradora bez nadváhy a dávame canvit chondro maxi na kĺby ako výživu ale neviem či to stačí. Sem tam asi 2x do týždňa dávame rybí olej alebo sardinky. Je možné dobrou kĺbovou výživou oddialiť prípadne predísť prejavom dysplazie? Ďakujem krsne za odpoveď. S pozdravom, EM

Re: prevencia

Olga Borosova,6. 12. 2018 9:22

Dobry den,
u labradorov je tato choroba velmi casta. samozrejme, najvacsou pricinou tejto choroby je genetika. Ak boli rodicia dysplaticki, tak je velka pravdepodobnost, ze steniatka budu tiez.Takze dolezite je, aby ste poznali rodokmen svojho stenata. Ak mate labradora bez PP, tak by som odporucala urobit rontgen, aby ste zistili na com ste. Samozrejme, nadvaha, alebo prilisna zataz u mladeho psika dysplazii len pomaha prejavit sa. Ale najsilnejsia je stale genetika.

ako pomoct

Iveta,17. 7. 2014 10:47

mame steniatko 6 mesacnu fenku,asi od 3 mesiaca jej veku sme spozorovali ze nie je nieco v poriadku na zadnych labkach zacali sa neako krutit do X,boli sme u veterinara ktory nam povedal ze steniatka maju neistu chodzu,nadvahu nemala,teraz ma dost znacne problemi pri chodzi,sadani,vstavani,pri behani ako keby jej to nevadilo ale vsimli sme si ze sa rychlo unavy,boli sme na rtg a potvrdila sa displazia bedroveho klbu,dostala granulky a granulat,nevieme co mame robit,dakujeme

Re: ako pomoct

Olga,17. 7. 2014 12:58

Dobry den pani Iveta, neviem ake plemeno mate toho steniatka. Dost zalezi, ci je psik tazsi, alebo lahsi. to, co pisete, vyzera ako tazla dysplazia a Vasho psika mi je luto, lebo ked je to take zle, tak v dospelosti uz asi nebude chodit :/ je mi to luto, ale vo vasom pripade uz len treba cakat a da sa este pomoct operacne, ale nevidim to ruzovo. ak mate viac otazok, napiste mi na email olgaboros@gmail.com

dakujem

antonia,15. 5. 2014 17:16

psik dostal od veterinara tab.carprodyl f 50mg a dodatocne mu podavame do stravy gelacan prasok tabletky mu ale nerobia dobre je unavenejsi a slabsi a veterinar sa z rtg stale nevyjadril co psik ma vraj tam nic zle nevidi.je to nemecky ocčiak ma 6rokov.mozeme mu ku gelacan pridavat aj alavis?dakujem

Re: dakujem

olga,15. 5. 2014 17:20

Len priznaky podobne k dyplazii ma aj choroba babezioza...a tu prenasa kliest. ak to prislo nahle a pes rychlo odchadza, tak by som sa pozrela aj na tuto moznost. viac o tejto chorobe najdete aj na nasej stranke. Pri dysplazii uz velmi nemozete nic vyliecit, iba ak mu pomoct operacne, alebo len zmiernovat jeho bolesti. a gelacan by som nemiesala s alavisom, mozno by sa dalo zamenit, ze by to psik lepsie znasal. Len ci skutocne tu dysplaziu ma a nie je to nieco ine

ako pomoct psikovi

antonia,15. 5. 2014 17:05

naš 6 ročny psik to asi ma veterinar urobil rtg ale vraj tam nič nevidi ale ako to čitam ta ma vsetky priznaky ake lieky dat psovi aby nemal bolesti

Re: ako pomoct psikovi

olga ,15. 5. 2014 17:09

Dobry den,
neviem, odkial ste, ale v kazdom vacsom meste su nemocnice a specialisti priamo aj na dysplaziu bedrovych klbov. Urcite by som Vam odporucila poradit sa s nimi. Na zmiernenie boleti pri dysplazii sa pouzivaju pripravky napr. ako ALAVIS. ale urcite by som sa sla poradit so specialistom