Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trochu spomienok

11. 7. 2007

Našla som v našich fotoalbumoch niekoľko starých fotiek, na ktorých sú naši psíci. Welsh springer spanielov máme už od roku 1981 a sú vlastne súčasťou nášho života. Vyrastala som s nimi od malička a už si bez nich neviem svoj život ani predstaviť. Zaujímavé je, že všetkých psíkov sme mali importovaných z Čiech. Ale zatiaľ všetci naši psíci mali skvelé poľovnícke vlohy a boli to úžasní spoločníci. Až doteraz ..:)

Prvý psík v našej rodine sa volal Dar Vrbiny  ( otec: Dusky´s Starter Ede, matka: Nora Grunda)a prišiel k nám v roku 1981. Bol to psík z prvých vrhov v ČSSR  vôbec. Mali sme ho 6 rokov a keďže sa v tom čase ešte psíky nevakcínovali na parvovirózu, tak zomrel na túto chorobu. Tu je jeho pár  fotografií: 

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Druhým psom, ktorý v našej rodine bol najdlhšie, je pes Kim z Hejlíčku. Narodil sa 16.2.1986 a tiež sme ho priviezli z Čiech. Bol úspešný ako poľovník, ale aj pár výstav absolvoval na výbornú.

Obrazek

Obrazek

Už si nepamätám, v ktorom roku to bolo, ale v našej dedine sa objavila fenka, ktorú nikto nechcel. Prichýlili sme ju, hoci sme od nej nemali žiadne papiere. Určite bola s rodokmeňom, ale ten sme nemali. Zo spojenia Kima a Kiminy (ako sme ju nazvali) sa narodilo 5 krásnych šteniatok, z ktorých sme si jedno nechali. A dali sme mu meno  Forrest. Bolo to super pes. hoci bez ""papierov" 

Obrazek

Obrazek

Potom sme sa rozhodli pre psíka z chovateľskej stanice Z Herocké návsi, volal sa Ajax z Herocké návsi. Toho sme si bohužial užili iba 2 roky, lebo nám ho prešlo auto.Nezabudnem na ten deň.

Obrazek

 

A v roku 2002 sme si priviezli psíka Cara z Herocké návsi, ktorého sme si užili 5 rokov. Bol to skvelý poľovnícky pes, chovný pes  a mal veľa úspechov aj z výstavných kruhov. Ostal po ňom jeden vrh šteniatok v CHS Chalúpkov dvor.

 

Obrazek

 K nemu sme si prikúpili fenku Britu od Jezárek, ktorá sa stala vlastne paňou dvora. Brita nám dala 25. apríla roku 2008 prekrásnych 8 šteniatok. Z tohto vrhu sme si nechali psíka, ktorého sme pomenovali po predošlom psíkovi a volá sa Astor Minebea. Zatiaľ je to mladý psík, ktorý sa učí hlavne poľovať, ale po tatkovi zdedil aj to, že sa kultúrne správa aj vo výstavnom kruhu. Chcela som mu dopriať aj parťáka v jeho veku, tak som po dlhej úvahe kúpila šteniatko zo švédskej chovateľskej stanice Geltman´s. Vyberali a rozhodovali sme sa dlho, až som napokon letela do Stockholmu pre milé malé stvorenie s menom Geltman´s Glitter and Gold.  Alma (ako ju doma voláme) však nie je vhodná do chovu (má dyspláziu kĺbov), takže ostáva doma ako mazlíček.

Na Vianoce 2009 som dostala najkrajší dar na svete, keď mi John Thirlwell (CHS Ferndel) , veľmi známy chovateľ welshov z Anglicka zavolal, že si môžem prísť po šteniatko - fenku s krásnym menom Ferndel Phantasia. Myslím, že toto šteniatko malo byť naše od svojho narodenia, lebo cesta, ktorú som absolvovala, aby som si ju doviezla domov, bola spojená s toľkým šťastím, že to náhoda nemohla byť. Všetky lety do Anglicka a naspäť boli zrušené, okrem toho nášho. My sme sa v anglickej snehovej kalamite dostali tam kam sme chceli a leteli sme v pohode domov. Funny sa stala od prvej sekundy, keď som si ju vzala, tým najvernejším psíkom, akého som doposiaľ mala.

Takže máme na dvore momentálne 5 psov (nespomenula som  weimarského stavača Oscara) a sme radi, že nám svojou prítomnosťou spríjemňujú život a robia ho krajším.

Aktualizácia v roku 2016:

Naša Brita má 10 rokov, je už v dôchodkovom veku a užíva si to. Jej syn Astor Minebea má 8 rokov a pomaly bude potrebovať nasledovníka: Astor je skvelý poľovnícky pes a pracuje v lese skoro každý deň. Je po ňom aj pár pekných vrhov, ktoré mu robia dobré meno na Slovensku, aj v Čechách. Funny, Ferndel Phantasia je kráľovnou dvora a mala už 3 krásne vrhy, jej deti sú veľmi úspešné u nás aj v zahraničí. jej syn z rvého vrhu, ktorý mala s prenádherným Rhysom, SH CH Furness Way from Minebea to Nyliram JW ShCM, je prvým importovaným wss do Anglicka vôbec, ktorý sa stal Anglickým šampiónom. Takže som na neho veľmi pyšná! Prepisujeme históriu!

our-dogs.jpg

Do našej CHS v roku 2011 pribudol aj psík menom Ferndel Midshipman, alebo Bob. Je z vrhu dnes už samých úspešných šampiónov, sám má titul českého a slovenského šampióna a jeho dvaja bratia sú anglickými šampiónmi. Je otcom už mnohých úspešných šteniatok na Slovensku a v ČR. Sme na neho veľmi pyšní. Robí parťáka Astorovi na poľovačkách, čiže s otcom tvoria neodmysliteľnú trojicu.

V roku 2015 sa k nám nasťahoval z Anglicka ešte Star, celým menom SH CH Nyliram Blazing Star JW ShCM a je už súčasťou svorky. Je na Slovensku hlavne kvôli chovu. Je k dispozícii chovným sučkám na krytie.

Aktualizácia v roku 2020:

Za posledné 4 roky sa veľmi veľa zmenilo. Opustil nás náš ocko, ktoý s welshami všetko začal a naučil nás milovať prírodu, zvieratá a welshov. Krátko na to, keď zomrel on, zomrel aj jeho psík Astor Minebea. Bohužiaľ ho všade hľadal a nenašiel a nezvládol to.... V jeseni 2019 nás opustila aj Brita od Jezárek vo veku skoro 14 rokov. Na druhej strane sme z UK doniesli Funninu vnučku Nyliram Twist to Minebea, úžasné šteniatko, ktoré nám robí radosť zo života. A v októbri 2019 nám naša Cora dala jej prvé šteniatka a všetk boli prenádherné.

...len pre zaujimavosť:

Našla som v starých papieroch starý katalóg na výstavu z roku 1987. Dosť ma prekvapilo, že na Oblastnej výstave v Prešove, v roku 87 bolo 12 WSS a dnes máme niekedy na Celoštátnej výstave sotva piatich. Dúfam, že tento stav sa bude len a len zlepšovať.

Obrazek

Prehľad všetkých plemien na výstave:

Obrazek

 .