Jdi na obsah Jdi na menu
 


Trup

12. 8. 2009

Text podľa štandardu FCI: Trup: Nie príliš dlhý, silný, svalnatý. Hlboký hrudník, dobre pružiace rebrá. Dĺžka trupu musí byť úmerná dĺžke končatín. Bedrá sú svalnaté a ľahko klenuté, dobre spojené.

Interpretácia:

Welsh springer spaniel by mal mať úplne proporcionálny vzhľad. Keď váš pes vyzerá, že má dlhé telo, spýtajte sa sami seba, či to nie je kvôli tomu, že má krátke nohy? Alebo má krátke telo, lebo jeho nohy sú dlhé? Je jedna teória, ktorá hovorí o tom, že dĺžka dve a pol hlavy psa sa rovná dĺžke tela a to sa zároveň rovná vzdialenosti od kohútika po zem. Iná teória hovorí, že veľkosť psa sa dá merať tak, že výška od kohútika k zemi je taká istá ako od kohútika ku koreňu chvosta. Podľa toho sa dá posúdiť, či má welsh korektnú stavbu tela.  Dá sa akceptovať dlhší trup  u fien, lebo treba brať na vedomie ich poslanie porodiť a starať sa o šteňatá. Welsh by mal mať taktiež dostatočne široký hrudník, primeraný k telu. Welsh by nemal mať jemnú a úzku postavu.

Ďalšiu vec, ktorú treba na trupe spomenúť sú bedrá, miesto medzi posledným rebrom a zadkom. Nemali by byť dlhé – dobrý návod na zmeranie bedier je priložiť otvorenú dlaň na toto miesto – bedrá by mali byť také veľké ako otvorená dlaň. Bedrá by mali byť svalnaté a silné, aby dodali telu pružnosť a silu. Mali by byť nepatrne klenuté, čo bolo a  je pre welshe typické, v dnešných dňoch sa už na tento znak dosť zabúda.

Slovné spojenie“ dobre spojené“  znamená dobré napojenie prednej časti tela k zadnej časti práve na bedrách.